Home / Tapahtuma-arkisto / Sähkö #25, 26.2.19

Sähkö #25, 26.2.19

Sähkö #25, Bar Vakiopaineessa, 26.2.19, klo 20

Vuoden ensimmäisellä Sähkö-klubilla seikkaillaan vuorilla, hengaillaan norppien ja taivaanpohjassa laulavien valaiden kanssa, kerrotaan tarinoita tien päältä ja taistellaan sekä sanoin että sävelin fasismia, rasismia ja muuta pahuutta vastaan. Alisiin ja ylisiin matkustavan tapahtuman järjestää Keski-Suomen Kirjailijat ja sisäänpääsy on totutusti ilmainen. Lämpimästi tervetuloa!

Esiintyjistä ja esityksistä:

HANNU HELIN (1944-2015) oli helsinkiläinen kirjailija ja runoilija, jonka monta vuosikymmentä kestänyt ura on ainutlaatuinen esimerkki peräänantamattomuudesta ja omintakeisuudesta. 1978 debytoinut Helin julkaisi yli kaksikymmentä runoteosta. Alisiin ylisiin kokoaa runoilijamestarin jälkeen jääneet runot yksien kansien väliin. Yli kuusisataa liuskaa kattavan kokoelman runoelmallisia tekstejä ja runollisia merkintöjä tulkitsee teoksen toimittamisesta vastannut runoilija HENRIIKKA TAVI. Helinin jälkeen jääneiden tekstien lisäksi Tavi lukee myös omaa Sanakirjaansa, joka on monikielinen ja monimielinen teos samalla tavalla kuin maailma jossa elämme.

ARTO LAPIN runot ovat jotenkin maagisia: ne ovat eleettömiä, näyttävät arkisilta havainnoilta. Luet ne kerran ja luulet muistavasi. Seuraavalla kerralla ne ovat uusia, ennen lukemattomia, ennen kokemattomia. Ei väliä onko muoto tanka, haiku, nelisäe tai muu – Lapin oivallukset löytävät muodon sisällölle, eivät etsi sisältöä muodolle. Merkityksellistä on musiikki, mietiskely, rakkaus, rakastettu. Ystävyys pieniin, hyttysenkin kokoisiin olentoihin. Ja asento tässä maailmassa, hyväntahtoinen, hyväntuulinen, mutta ei kritiikitön. Arto Lapin runoilla on ominaista hellä huumori joka kuitenkin nipistää korvalehdestä: havahdu, pidä aistit avoimina, älä turru” (KAI NIEMINEN)
Taivaanpohjassa laulavat valaat (Valitut runot 2000-2018) on laajamittainen valikoima mitallisen runouden mestarin tuotannosta. Runot ovat tekijän itsenä valitsemia, paikka paikoin vanhoja runoja on hiottu ja mukana on runsas määrä uusia runoja. Aiheenmukaisesti järjestetty kirja toimii omana kokoelmanaan.

PAULIINA HAASJOKI on seitsemän runoteosta julkaissut runoilija ja Poesian puheenjohtaja, joka kirjoittaa parhaillaan ensimmäistä esseeteostaan. Jyväskylässä hän raottaa salaisia kansioitaan ja suorittaa joukon empiirisiä kokeita syksyllä ilmestyvästä runoteoksestaan Promessa.

SLACK BIRD yhdistää Appalakkien banjoperinteet, suomalaisen melankolian ja punk-musiikin synkkään haitaridroneen. Aktiivisena kiertuebändinä Slack Bird on esiintynyt ja tanssittanut yleisöä pitkin Eurooppaa ja Yhdysvaltojen itärannikkoa aina festareista ja rokkiklubeista vallattuihin taloihin saakka. Yhtyeen sanoitukset kertovat kiertue-elämän menetyksistä, rasisminvastaisuudesta ja “siitä, kuinka kova jätkä Valentin Kononen on”. Ja iso, keltainen matkalaukku hakkaa leppoisaa ja tappavaa tahtia.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *