Home / Tapahtuma-arkisto / Poeettinen puutarhajuhla 16.6.

Poeettinen puutarhajuhla 16.6.

POEETTINEN PUUTARHAJUHLA

16.6.2021, Kirjailijatalolla (Seminaarinkatu 26 B, 40100 Jyväskylä). Ohjelma alkaa 19.00.


Sukella kesäkuun iltaan ja tule kuulemaan uutta esseistiikkaa, proosaa ja äänirunoutta. Luvassa on mm. hallittua kaatumista, kirjallista voimistelua ja muita ruumiin kielen asentoja, madonreikiä ja konejumalattaren kohtaaminen. Tapahtumassa esiintyvät kirjailijat Raisa Marjamäki, Suvi Valli ja Laura Laakso sekä äänitaide ja -runousduo circuit arcadia. Hillumme pihalla, jos sää sallii. Sateen sattuessa vetäydymme kirjailijatalon katon alle. Tapahtumassa noudatetaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia sekä maskin käyttöön ja turvaväleihin liittyviä suosituksia. Tapahtuman järjestää Keski-Suomen Kirjailijat ry.

Suvi Valli on jyväskyläläinen runoilija, esseisti ja kääntäjä. Hänen viimeisin runokokoelmansa Spiraali voitti Nihil Interitin runouspalkinnon ja oli Ylen Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana. Puutarhajuhlassa Suvi lukee huhtikuussa ilmestynyttä esseekokoelmaansa Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja (Poesia). Teos käsittelee ruumiinkieltä, ruumiillisia kokemuksia, sukupuolirooleja ja kirjallisuutta asentojen kautta. Kullekin asennolle on omistettu teoksessa oma esseensä: mukana ovat mm. kyykky, pyllistys, pomppu, korviin nousevat hartiat ja pysty keskisormi.


Raisa Marjamäki (s.1987) on käsillään ajatteleva runoilija, suomentaja ja kustannustoimittaja. Hänen runoa ja kuvakollaasia yhdistelevä esikoisteoksensa Katoamisilmoitus (Palladium kirjat, 2010) painettiin
Siuronkosken painossa ja oli vuoden 2010 Runosoul-voittaja. Toinen kokoelma, Ei kenenkään laituri (Poesia, 2014) luotiin kokonaan ilman tietokoneita: tekijän itsensä käsin latoma ja yhdessä Olli-Pekka Tennilän kanssa kohopainolla painettu irtolehtikirja päätyi Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. Marjamäki on valmistunut maisteriksi skotlantilaisesta St Andrews’in yliopistosta, jossa hän opiskeli runoutta Don Patersonin ohjauksessa. Hän on opettanut kirjoittamista mm. Jyväskylän avoimessa yliopistossa ja Oriveden opistolla. Marjamäki on esiintynyt paljon ja kiitellysti sekä yksin että erilaisten kokoonpanojen kanssa.


Laura Laakso on jyväskyläläinen kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Mrs. Milkyway (2019) oli ehdolla niin Runeberg-palkinnon kuin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnonkin saajaksi. Laakson kolmas romaani Suureita ja pieneitä – rouva Pionin luonnontaiteellinen luentasarja
ilmestyy heinäkuussa 2021. Se on huima matka hiukkasfysiikan, ihmismielen, pienten arkisten omenoitten ja aikamatkustajavaunun kuluneitten istuinten toisiinsa lomittuviin madonreikiin. Puutarhajuhlassa Laakso lausuu teoksensa sokeat pisteet, satunnaismuuttujat ja elämänkaaren nollakohdat, mutta mikä epäeksakteinta, uskoo yhtälön ratkaisuun – pienieleisesti, mutta suurella tunteella.


Circuit arcadia_degeneraatio (2021) on kokoelma degne-kultin jälkeenjääneitä kirjoituksia. Protagonistin pitkään jatkunut insomnia avaa portaalin uncanny valleyn pohjalle, missä kohtaaminen konejumalattaren kanssa lähtee purkamaan merkityksen ja hajoamisen välistä suhdetta. Teksti, luenta Mari laaksonen, äänisuunnittelu Frankie Shannon.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *